dilluns, 6 de juny del 2011

El GOB reivindica Blanquerna 100% peatonal, per sempre.




El GOB, juntament amb altres entitats ciutadanes i organitzacións (Amics de la Terra, FSC-Comissions Obreres, GOB, Masa Crítica i STEI-Intersindical) i la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, a través de la Plataforma Mesa Cívica: Mou-te per Ciutat, ha reivindicat en aquesta passada legislatura i des del principi la reconversió del C/ Blanquerna, una zona 100% peatonal. Els arguments són molts i diversos:


Palma, requeria i requereix un canvi progressiu en la mobilitat i en la manera d'entendre la relació entre les persones i la ciutat. Des de la Plataforma promovem entre d’altres, mesures dissuasives de l’ús del transport privat: pacificació del trànsit, regularització semafòrica amb prioritat per vianants i bicicletes, peatges urbans, àrees amb prioritat residencial....Reivindicam una ciutat més humana, amable i digna de ser passejada i viscuda, sense estar sotmesos a la dictadura del cotxe privat
Es varen recollir més de 4.000 signatures que representen un nombre elevadíssim de persones d’aquesta ciutat que han manifestat el seu suport a la peatonalització real d’aquest emblemàtic carrer del nostre eixample.
La semipeatonalització del C/ Blanquera no va funcionar. Hi havia un fluxe de vehicles de motor aliens als veïnats, molts d’ells circulant a velocitats manifestament per damunt dels 20 kilòmetres per hora. Això suposava que, un carrer amb l’aparença d’una àrea peatonal a on els vianants no avisats – i els nins! es sentien confiats i al marge de la circulació motoritzada, podien trobar-se amb un cotxe bastant llançat, generat situacions de risc. D’altra banda, hi havia una indisciplina manifesta en qüestió d’aparcament, de la qual la primera víctima n’era el carril bici.
En el carrer 100% peatonal, qualsevol veí, pot arribar a la porta de casa seva en cotxe quan ho hagin de menester, i, en canvi, gaudeixen d’un silenci i una tranquil·litat de luxe, sense fums, clàxons i rodades

Pel que fa al comerç: cada vegada hi ha mes estudis sobre la incidència de les peatonalitzacions i son ben concloents quan afirmen amb unanimitat que afavoreixen al petit i mitjà comerç. Potser una persona es pot aturar davant una tenda amb el seu cotxe i comprar qualque cosa, però el que no podrà fer mai és passejar amb tranquil·litat, topant-se amb els suggerents mostradors dels comerços o les olors de bon menjar d’un restaurant.

«El Mundo, edició Pais Valencià, 23 de setembre de 2009, página 79 : “La peatonalización reactiva el comercio”, subtitulant “Las actuaciones en las calles del centro histórico de la ciudad para ampliar el espacio peatonal han propiciado más de 20 aperturas de negocio y 13 reformas de locales”. »

Què reivindicam?
Ni una passa enrera. Demanam al Partit Popular, que sigui valent i que assumeixi plantejaments moderns del que ha de ser una ciutat del segle XXI, que no s’aferri a clixés cada vegada més superats per la realitat i per les tendències que s’imposen a tot arreu. Sense anar més lluny, l’ajuntament d’Oviedo, governat pels populars, s'ha convertit en un referent estatal en la peatonalització, amb un èxit clamorós.

Per tot això, esteim convençuts que la mobilització ciutadana farà impossible fer un pas enrera en aquesta millora aconseguida després d'anys de reivindicacions ciutadanes per una ciutat més digne, humana, sostenible i equitativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada