dimarts, 3 de maig del 2011

El Consell de Mallorca nega haver abandonat el projecte de la via connectora


Cosme Bonet ha respost Antònia Perelló sobre la via connectora. Foto: S. Amengual.
Efe | 03/05/2011
Per altra part, l'entitat insular ha aprovat afegir 5,5 milions d'euros al pressupost per al 2011



El conseller de Presidència, Cosme Bonet, ha negat avui que el projecte de la Via Connectora s'hagi "abandonat", com ha afirmat la consellera del PP Antònia Perelló, i ha assegurat que el govern del Consell de Mallorca continua dialogant per consensuar-lo amb els seus socis en l'executiu i amb els veïns. En el ple del Consell de Mallorca celebrat aquest matí, l'últim de la legislatura, la consellera del PP Antònia Perelló ha culpat al govern insular del qual la licitació del primer tram de l'esmentada infraestructura s'hagi paralitzat i del qual el projecte s'hagi abandonat "perquè no s'ha consensuat amb els afectats". Perelló ha qüestionat a més que el projecte per millorar els accessos a Palma s'hagi fraccionat en set trams.

Bonet ha replicat: "No és cert que estigui aturat, una cosa és que es pari una licitació per demanar més informes i una altra que l'equip de govern decidís no fer-ho i aquesta decisió no s'ha pres, a més estam en diàleg". El conseller de Presidència ha admès que "el projecte ha tingut seus més i seus menys", però ha insistit que el govern del Consell continua parlant amb els veïns i de fet ha arribat a un acord amb l'Associació de Veïns de Son Sardina perquè "no hi haurà tantes expropiacions com hi havia inicialment i hi haurà un menor consum de territori" en el cas de la rotonda".

Segons Bonet, sol "una part de la plataforma" contra la Via Connectora "Així no!" no està d'acord i "s'intentarà parlar amb ells si volen, perquè han estat ells que han anunciat que no volen". "Continuam parlant amb els afectats, continuam amb el diàleg, tenim un acord amb l'Associació de Veïns de Son Sardina i sens dubte no està abandonat el projecte", ha insistit Bonet. El conseller de Presidència ha assegurat que el Consell de Mallorca no està discutint el traçat sinó la magnitud i com s'executarà l'obra i com se solucionen alguns problemes concrets".

"Hem avançat molt des del traçat enorme de la passada legislatura que ha desaparegut del Pla de Carreteres", ha assegurat en relació amb l'anomenat Segon Cinturó planificat pel PP. "Amb voluntat de diàleg i sense barrejar pel mig els interessos electoralistes de cada partit, aquest traçat de via connectora és el millor que es pugui presentar i hi hagi segur que és el que volen els veïns que van protestar contra el del Segon Cinturó que tenia previst Jaume Matas", ha afirmat.

Quant a les crítiques dels socis de govern del Bloc per Mallorca (i avui en dia la coalició PSM-IV-ExM), Bonet ha assenyalat que també demanen "un menor impacte" i qüestions tècniques "que afecten a l'execució i no al disseny global", però ha destacat que el diàleg amb ells "és fluid" i l'objectiu és "continuar dialogant".

Modificacions de crèdit

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat avui cinc modificacions de crèdit del pressupost de 2011 per afegir aportacions addicionals per 5,53 milions d'euros -la partida més important és del Ministeri de Foment per a carreteres per 4,27 milions- i n'ha rebutjat unes altres cinc, per 594.445 euros. Entre les modificacions de crèdit que s'han rebutjat figuren subvencions per a l'Associació Mallorca Rural o Músics Mallorca per la Llengua, rebuts pendents de l'Institut de l'Esport Hípic de Mallorca i una transferència per a la Fundació Mallorca Turisme per gairebé 100.000 euros. El conseller de Presidència, Cosme Bonet, ha explicat que a causa de la pròrroga del pressupost de 2010, les partides debatudes avui i que han estat rebutjades no es podran executar perquè no figuraran en el pressupost de 2011. Entre elles, el conseller ha esmentat una partida per a un conveni de col·laboració amb la UIB per a beques i premis, per 6.800 euros, que ja no es podrà dur a terme.

Bonet ha qualificat de "sorprenent" el rebuig del PP a aprovar algunes de les modificacions de crèdit, ha assenyalat que reflecteix "una actitud obstruccionista" i té caràcter "electoralista". El conseller del PP Pedro Álvarez ha negat que el seu vot en contra tingui que veure amb la convocatòria d'eleccions i ha dit que té la mateixa justificació que va portar al PP a rebutjar aquestes mateixes partides en el debat sobre els pressuposts de 2011 que va impedir que s'aprovassin. Alvarez ha detallat que algunes modificacions s'han rebutjat per tenir un informe en contra d'Intervenció i no complir terminis o requisits, i altres pel seu propi concepte entre les quals n'ha esmentat una per pagar els rebuts de contribució de l'Institut d'Esport Hípic de Mallorca "que no s'havien pagat en els últims cinc anys" i els seus interessos de demora.

Entre les modificacions aprovades figura una per permetre la tramitació de subvencions a entitats culturals per a aquest any, per un import total de 1.021.975 euros, que ha generat un debat entre el conseller insular de Cultura, Joventut i Patrimoni, Joan Font que defensava la seva necessitat, i Alvarez, que ha criticat "les presses" i "les formes". Font ha recordat que la modificació permet aprovar recursos extraordinaris per dotar totes les subvencions nominatives de Cultura i Patrimoni i incumbeix a entitats com la UIB, el Teatre de Consell, la Federació de Corals o el Festival de Chopin, entre altres. "Suposa que totes aquestes entitats puguin començar a tramitar les subvencions d'aquest any i podran tenir una mica de respir", ha defensat Font, que ha alertat de "la precarietat" que hagués generat que es rebutjàs.

Finalment s'ha aprovat aquest milió d'euros per a entitats culturals amb el vot de qualitat de la presidenta ja que s'havia produït un empat amb 16 vots a favor dels partits que recolzen al govern insular i Unió Mallorquina i 16 en contra del PP. El Consell de Mallorca s'ha incorporat al Spain Convention Bureau, organisme del qual formen part 53 entitats especialitzades en l'organització de congressos i esdeveniments amb aforament mínim de 500 persones, que comparteixen la seva experiència i col·laboren en aquest àmbit, una iniciativa que el ple ha aprovat amb 29 vots a favor i un en contra del conseller d'Esquerra, Joan Lladó.

En el ple s'ha aprovat a més per unanimitat un protocol de col·laboració per traspassar els centres i serveis d'atenció a la drogodependència del Consell al Govern, així com la constitució de la Fundació Observatori Astronòmic de Mallorca, amb domicili a l'observatori de Costitx. A més s'han declarat per unanimitat Bé d'Interès Cultural els jaciments de Cala dels Camps (Artà), Es Caparó i el Turó donin Bitllet (Vilafranca de Bonany) i Mandia Vell (Manacor); i entorn de protecció els talaiots del Castellot Vell i de Son Pou Vell i la Cova dels Lladres (Vilafranca).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada